Tips & Tricks
4 praktische tips om te helpen kiezen tussen een chromebook en een windows laptop
Sta je voor een dilemma en ben je van plan een Chromebook of een Windows laptop aan te schaffen? Buiten dat beide laptops veel gelijkenissen tonen op het eerste gezicht, is het toch een wereld van verschil. Beide laptops met de voor- en nadelen even op een rijtje gezet. Veel hangt af waarvoor je een laptop nodig hebt. Stel op voorhand volgens een bepaald stappenplan je enkele vragen zodat je een betere keuze kunt maken. 4 praktische tips waar je aan moet denken bij aankoop.
1. Waarvoor ga je het gebruiken?
Als je niet heel goed weet of je voor een Chromebook of een Windows laptop moet kiezen, zal je op voorhand zelf moeten bepalen waarvoor je het apparaat wil gaan aanschaffen. Staat surfen op het internet en tekstverwerking hoog op het verlanglijstje of wil je in de nabije toekomst gamen en vakantiefoto's bewerken? Om een lang verhaal kort te maken. Als je van plan bent om muziek te beluisteren, films op Netflix te bingewatchen of op internet te surfen, dan is Chromebook de meest geschikte optie.
Nadeel is dat Chromebook online moet worden gebruikt omdat de opslagcapaciteit heel beperkt is. Bij een Windows laptop heb je de mogelijkheid om foto's, video's of je favoriete muziek op de harde schijf te plaatsen. Via deze manier ben je niet verplicht om online de info op te halen. Bij Chromebook worden de meeste bestanden opgeslagen via de cloud zoals Google drive. Voor wie niet over een stabiele internetverbinding beschikt, is Chromebook geen aanrader.
2. Welk besturingssysteem heeft je voorkeur?
Belangrijk is om te weten dat beide laptops op 2 verschillende besturingssystemen functioneren. Een Chromebook is gebaseerd op Chrome OS. Gewone gemiddelde laptops draaien onder Windows. Chromebook wordt bovendien ondersteund door internetbrowser Chrome.
Hou er rekening mee dat Chromebook net als de andere laptops over een volwaardig besturingssysteem beschikt, maar het heeft zijn grenzen omdat het alleen maar werkt via het internet. De bestandfiles worden op een automatische manier in de cloud opgeslagen. Zo speel je games in de Chrome browser. Het downloaden van apps gebeurt via de Google Playstore.
Het grote pluspunt van Chrome OS is de snelheid van uitvoering omdat er minder hardware bij te pas komt. Van de andere kant is het grote nadeel dat je zwaardere programma's zoals Adobe Premiere Pro of Photoshop niet kunt installeren omdat de opslagruimte te gelimiteerd is. Dat geldt ook voor het spelen van games. Vrij vertaald wil dit zeggen dat wanneer je van plan bent om games te spelen of beelden wil gaan verwerken, Chromebook als optie voor een nieuwe laptop volledig wegvalt.
3. Vanuit het oogpunt van veiligheid
Qua veiligheid zorgt Google dat Chrome OS superveilig is. De webbrowser waakt over de veiligheid van de laptop zodat virussen nauwelijks een levenskans hebben. Dankzij Play Protect wordt alle mogelijke aanwezige schadelijke software in de Play Store gescand. In tegenstelling met een Windows laptop, ben je zelf verantwoordelijk om je apparaat te beschermen. Gelukkig levert Windows de dag van vandaag een beveiligingspakket.
Niettemin kan je het niet onder stoelen of banken steken dat het overgrote deel van de criminelen Windows aanvallen om schade aan te richten. Dit betekent heel concreet dat je met Windows laptops het grootste risico loopt op een virus.
4. De gebruiksduur van het accu
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de gebruiksduur van de batterij van een Chromebook. Het is een publiek geheim dat de Chromebook laptops bekend staan voor de lange levensduur van de batterij. Het gebruik van een accu tussen de 6 en 10 uur bij een Chromebook is de normaalste zaak van de wereld. De gemiddelde laptop van Windows komt op dat vlak zelfs niet eens in de buurt. Een Windows laptop kan slechts 2 tot 4 uur zonder een stroomaansluiting.